فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 96، خرداد 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/05/02
  • تعداد عناوین: 25
|
  • شیرین مجاور، علی اکبر ارجمندنیا*، محسن شکوهی یکتا، باقر غباری بناب، فاطمه جعفرخانی صفحات 1-10

    هدف از پژوهش حاضر امکان سنجی برنامه آموزشی کارکردهای اجرایی با استفاده از واقعیت افزوده بر مهارت های اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا بود. پژوهش به روش نیمه‏آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا در شهر تهران در سال 1402-1403بود. نمونه پژوهش بعد از غربال با توجه به ملاک های ورود و خروج با روش نمونه گیری هدفمند از کودکان واجد الشرایط وارد مطالعه و در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر) به شیوه تصادفی گمارش شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس تشخیصی اتیسم گیلیام  - ویرایش دوم (1994) بود. جهت تحلیل داده ها، از روش تحلیل واریانس با انداز گیری مکرر استفاده شد. یافته ها نشان داد برنامه آموزشی کارکردهای اجرایی با استفاده از واقعیت افزوده در دو مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل تاثیر معناداری داشت (001/0<p). همچنین، اندازه اثر نشان از تاثیر 29/0 درصدی برنامه آموزشی کارکردهای اجرایی با استفاده از واقعیت افزوده بر مهارت های اجتماعی بود. نتیجه گیری می شود که برای بهبود مهارت های اجتماعی در کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم می توان برای آموزش کارکردهای اجرایی از واقعیت افزوده استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا، مهارت های اجتماعی، واقعیت افزوده
  • رضا غفار زاده نمازی، فریدون یار یاری*، هادی هاشمی رزینی صفحات 11-20

    این پژوهش با هدف پیش بینی پرخاشگری در نوجوانان بر اساس کیفیت روابط بین فردی و تنظیم شناختی هیجان انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادین و از لحاظ روش از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، نوجوانان 15 تا 18 ساله شهر تهران در سال 1402 از مناطق شمال، شمال غرب، غرب و جنوب غربی تهران بود. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود و نمونه ای به تعداد 220 نفر برای پژوهش در نظر گرفته شد. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه پرخاشگری (AQ، باس و پری، 1992)، سیاهه کیفیت روابط (QRI، پیرس و همکاران، 1991) و پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (CERQ، گارنفسکی و کرایج، 2006) بودند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد بین پرخاشگری با حمایت اجتماعی، عمق روابط (والدین و دوستان) رابطه منفی معنادار و بین پرخاشگری با تعارض بین فردی (والدین و دوستان) و تنظیم شناختی هیجان سازش نیافته، همبستگی مثبت معناداری وجود داشت (01/0‹p). متغیرهای پیش بین در مجموع 30 درصد از تغییرات پرخاشگری را تبیین کردند. از یافته ها می توان نتیجه گرفت که کیفیت روابط بین فردی و تنظیم شناختی هیجان نقش کلیدی در پرخاشگری نوجوانان دارند.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، کیفیت روابط بین فردی
  • الهام کریمی*، تورج هاشمی نصرت آباد، زینب خانجانی صفحات 21-32

    هدف پژوهش حاضر تعیین روابط ساختاری تجارب آسیب زای دوران کودکی و نشانه های اختلال شخصیت خودشیفته با توجه به نقش میانجی طرحواره های ناسازگار اولیه بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 1402-1401 (24000 نفر) و نمونه آماری شامل 354 نفر بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. جهت اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه ی آسیب کودکی (CTQ، برنشتاین و همکاران، 2003)، سیاهه ی شخصیت خودشیفته (NPI-16، آمز و همکاران، 2006) و پرسشنامه ی فرم کوتاه طرحواره ی یانگ (YSQ-SF، یانگ، 1999) و جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد سوءاستفاده جنسی بر اختلال شخصیت خودشیفته اثر مستقیم و از طریق میانجی گری حوزه محدودیت های مختل و حوزه خودگردانی و عملکرد مختل اثر غیرمستقیم داشته است (05/0<p). همچنین نتایج حاکی از  این بود سوءاستفاده جنسی ، غفلت عاطفی و غفلت جسمی بر حوزه بریدگی و طرد و سوءاستفاده جنسی و غفلت جسمی بر حوزه دیگر جهت مندی اثر مستقیم داشته است (05/0<p). نتایج نشان داد مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود. مبتنی بر این یافته ها می توان بیان داشت که تجارب آسیب زای دوران کودکی با میانجی گری طرحواره های ناسازگار اولیه قادرند تغییرات اختلال شخصیت خودشیفته را پیش بینی کرده و وقوع آن را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: تجارب آسیب زای دوران کودکی، طرحواره های ناسازگار اولیه، اختلال شخصیت خودشیفته
  • محمد زلیکانی، علی رضایی شریف*، حسین قمری گیوی، احمدرضا کیانی، عبدالله غلامرضا کاشی صفحات 33-44

    از آن جایی که شجاعت ورزشی به یک مفهوم روانشناختی برجسته و راهبردی در موفقیت ورزشکاران تبدیل شده است؛ هدف این پژوهش بررسی کیفی شجاعت ورزشی در کشتی گیران با روش تحلیل مضمون بود. زمان اجرای پژوهش ماه های فروردین، اردیبهشت و خرداد سال 1402 در شهر ساری بود. پانزده مصاحبه ی نیمه ساختار یافته با کشتی گیران ایرانی انجام شد. جهت تسهیل در برقراری ارتباط با کشتی گیران قهرمان از نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد. به طور کل هفده مضمون پایه، پنج مضمون سازمان دهنده و یک مضمون فراگیر طبقه بندی شد. مضمون فراگیر شجاعت ورزشی بود که شامل مضامین سازمان دهنده ی تعالی بخشی، جرات ورزی، مهارت، خود تنظیمی و نوع دوستی می شود. مضمون تعالی بخشی که بر پیشرفت و ارتقای نفس تمرکز می کند، مضامین پایه (اصالت، ریاضت، توکل بر خدا و مرگ آگاهی) را در خود جای داده است. مضمون جرات ورزی بر مضامین پایه (قاطعیت، عاملیت، مسئولیت پذیری و اعتماد به نفس) تمرکز می کند. مضمون مهارت بر مضامین پایه ی تخصص، تاب آوری، ارتباط و خودگویی تاکید دارد. مضمون خود تنظیمی بر مضامین پایه (خود انضباطی و خود لگامی) تاکید داشته است؛ و در نهایت مضمون نوع دوستی به مضامین پایه (همدلی، شفقت و نیکو کاری) اشاره می کند. نقش برجسته ی فرهنگ و اعتقادات در مضمون تعالی بخشی سهم اصلی این پژوهش بوده است. زیرا پژوهش دیگری به آن اشاره نکرده است.

    کلیدواژگان: شجاعت ورزشی، کشتی، روش کیفی، تحلیل مضمون
  • کبری عالی پور، محمد عباسی*، عزت الله قدم پور صفحات 45-54

    هدف پژوهش حاضر امکان سنجی بسته ی آموزش کیفیت زندگی در مدرسه  بر انگیزش تحصیلی و تعلق به مدرسه دانش آموزان بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره دوم ابتدایی شهرخرم آباد در سال تحصیلی 1402-1401 بود. نمونه گیری (40نفر) به صورت خوشه ای چند مرحله ای بود، نمونه به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر)، گواه (20 نفر) جایگزین شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های انگیزش تحصیلی  (HEMS، هارتر،1981) و تعلق به مدرسه  (SSCS ، بریو و بتی،2005) جمع آوری شدند. گروه آزمایش دوازده جلسه 60 دقیقه ای، (هفته ای دو جلسه) بسته ی آموزشی کیفیت زندگی در مدرسه را دریافت کردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل چند متغیره تحلیل شدند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد، که با کنترل اثر پیش آزمون بین دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح (001/0<p) وجود دارد. می توان نتیجه گرفت بسته ی آموزشی کیفیت زندگی در مدرسه باعث افزایش میزان انگیزش تحصیلی و تعلق به مدرسه دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، تعلق به مدرسه، امکان سنجی کیفیت زندگی در مدرسه
  • مبینا برجی، مهدی عرب زاده*، سعیده زاهد صفحات 55-64

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای انعطاف پذیری شناختی در رابطه بین راهبردهای فراشناختی و پایستگی تحصیلی دانشجویان بود. روش پژوهش توصیفی-همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد خمین در سال تحصیلی 1401-1402 بود که از بین آن ها 325  نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه پایستگی تحصیلی (ABQ، مارتین و مارش، 2008) انعطاف پذیری شناختی (CFI، دنیس و وندروال، 2010) و راهبردهای فراشناختی (MSQ، مک اینری و داوسون، 2004) استفاده شد. نتایج نشان داد مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود. همچنین اثر مستقیم راهبردهای فراشناختی بر پایستگی تحصیلی و انعطاف پذیری شناختی معنادار بود (001/0>p) و اثر مستقیم انعطاف پذیری شناختی بر پایستگی تحصیلی نیز معنادار بود (01/0>p). همچنین نتایج دیگر نشان داد که انعطاف پذیری شناختی بین راهبردهای فراشناختی و پایستگی تحصیلی نقش میانجی داشت (01/0>p). در مجموع می توان نتیجه گرفت که راهبردهای فراشناختی به طور مستقیم و غیرمستقیم با نقش واسطه ای انعطاف پذیری شناختی بر میزان پایستگی تحصیلی دانشجویان اثر دارد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، پایستگی تحصیلی، راهبردهای فراشناختی، دانشجویان
  • هدیه مغاری، محمدرضا متینی صدر*، احمد باصری صفحات 65-74

    این پژوهش با هدف پیش بینی خود ناتوانمندسازی تحصیلی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و باورهای فراشناختی در دانشجویان انجام شد. نوع پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان رشته روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال در سال تحصیلی 1403-1402 بود که از بین آن ها تعداد 235 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه های خود ناتوان سازی (SHQ) میگدلی و همکاران (2001)، طرحواره های ناسازگار اولیه (PISQ) یانگ (1998) و باورهای فراشناختی (MBQ) ولز و کاتر-هایتن (2004) استفاده شد. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد بین طرحواره های ناسازگار اولیه و باورهای فراشناختی با خود ناتوانمندسازی تحصیلی دانشجویان همبستگی معناداری وجود دارد (05/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد 26 درصد از خود ناتوانمندسازی تحصیلی از طریق طرحواره های ناسازگار اولیه و باورهای فراشناختی تبیین می شود. با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که طرحواره های ناسازگار اولیه و باورهای فراشناختی پیش بین مناسبی برای خود ناتوانمندسازی تحصیلی دانشجویان است.

    کلیدواژگان: خود ناتوانمندسازی تحصیلی، باورهای فراشناختی، طرحواره های ناسازگار اولیه، دانشجویان
  • عطیه رمضانی، کیوان ملانوروزی*، علی کاشی، سید محی الدین بهاری صفحات 75-82

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سواد بدنی و انگیزش حرکتی بر اساس اعتیاد به اینترنت در بین دانش آموزان دختر دوره ابتدایی انجام شد. روش این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر شاغل به تحصیل در مدارس دوره ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود که تعداد 438 نفر با استفاده از نرم افزار G Power و به روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت (IAQ) چن (2003)، سواد بدنی (PHIQ) لانگمیر و همکاران (2017) و انگیزش حرکتی (MMQ) نظرپوری و همکاران (1399) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد بین  اعتیاد به اینترنت با سواد بدنی و انگیزش حرکتی رابطه منفی معنادار وجود دارد (05/0>p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد 25 درصد از تغییرات سواد بدنی و انگیزش حرکتی از طریق اعتیاد به اینترنت تبیین شد. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که اعتیاد به اینترنت عامل مهم پیش بینی کننده سواد بدنی و انگیزش حرکتی در دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: انگیزش حرکتی، سواد بدنی، اعتیاد به اینترنت، دانش آموزان
  • زینب افسرسنگری، سلیمان کابینی مقدم* صفحات 83-92

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه کیفیت زندگی، تصویر بدنی و تاب آوری در دختران مبتلا و غیر مبتلا به سندروم پیش از قاعدگی انجام شد. نوع پژوهش توصیفی و روش آن نیز علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دختر مجرد رشته روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 390 نفر بود که تعداد 120 نفر (60 نفر دارای سندروم پیش از قاعدگی و 60 نفر بدون سندروم پیش از قاعدگی) به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های غربالگری علائم سندروم قبل از قاعدگی (PSST) برناستین (2007)، کیفیت زندگی (QLQ) سازمان بهداشت جهانی (1996)، تصویر بدنی (BIQ) کش و همکاران (1990) و تاب آوری (RQ) کانور و دیویدسون (2003) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد بین کیفیت زندگی، تصویر بدنی و تاب آوری در دختران مبتلا و غیرمبتلا به سندروم پیش از قاعدگی تفاوت معناداری وجود داشت. نمرات میانگین گروه دختران بدون سندروم پیش از قاعدگی بالاتر از گروه دختران دارای سندروم پیش از قاعدگی بود (05/0>p). بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که کیفیت زندگی، تصویر بدنی و تاب آوری سازه هایی هستند که برای ارتقاء برنامه های زندگی در دختران دارای سندروم پیش از قاعدگی تاثیرگذار می باشند.

    کلیدواژگان: تصویر بدنی، سندروم پیش از قاعدگی، تاب آوری، کیفیت زندگی
  • سید علیرضا امیرآفتابی، پگاه فرخ زاد* صفحات 93-100

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی نشانگان اختلال شخصیت نمایشی دانشجویان براساس سبک های فرزندپروری و ویژگی های شخصیتی والدین بود. پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی رودهن و والدین آن ها در سال تحصیلی 1402-1401 (حدود 8000 نفر) بود که از بین آنها به صورت نمونه گیری در دسترس 367 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل و چندمحوری بالینی میلون (1944،MCMI-III)، شیوه های فرزندپروری بامریند (1971،PSI) و پرسشنامه سبک و اختلال شخصیت کوهل و کازن (2009، PSDI-S) بود. روش تحلیل این پژوهش، تحلیل رگرسیون چندگانه بود. یافته ها نشان داد ویژگی های شخصیت والدین و همچنین سبک فرزندپروری مستبدانه و سبک سهل گیرانه، قادر به پیش بینی اختلال شخصیت نمایشی دانشجویان بوده اند (05/0>p) و در مجموع 7/57 درصد از واریانس متغیر نشانگان اختلال شخصیت نمایشی را تبیین می کنند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که سبک های فرزندپروری و ویژگی های شخصیتی والدین در پیش بینی نشانگان اختلال شخصیت نمایشی نقش اساسی دارند و می توانند در شکل گیری اختلال شخصیت نمایشی در فرزندان نقش بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی والدین، سبک های فرزندپروری، شخصیت نمایشی
  • سمانه سادات جمشیدی، فرزانه هومن*، پرویز عسگری صفحات 101-110

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان فراتشخیصی بر خودکارآمدی درد و نشانگان بالینی در زنان مبتلا به میگرن بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با پیگیری دو ماهه بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی زنان مبتلا به میگرن مراجعه کننده به کلینیک سردرد بیمارستان شهرکرد در سال 1401 بود که از بین آنها 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه (15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل) جایگذاری شدند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه خودکارآمدی درد نیکولاس (1990PSEQ,) و نشانگان بالینی دراگوتیس و ملیسارانوس (1983 BSI,) بود. گروه آزمایش طی هشت جلسه ی 90 دقیقه ای و هفته ای یک بار تحت مداخله ی مبتنی بر درمان فراتشخیصی بارلو و همکاران (2011) قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد بین گروه ها در پس آزمون و پیگیری خودکارآمدی درد و نشانگان بالینی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P)، و درمان فراتشخیصی دارای ماندگاری اثر در دوره پیگیری بود (05/0>P). در نتیجه درمان فراتشخیصی می تواند به عنوان درمانی موثر برای افزایش خودکارآمدی درد و کاهش نشانگان بالینی زنان مبتلا به میگرن مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی، نشانگان بالینی، خودکارآمدی درد، میگرن، زنان
  • سمیه تاج، مسعود شهبازی*، کبری کاظمیان مقدم، مریم غلام زاده جفره صفحات 111-120

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر حساسیت نسبت به طرد و نشانگان برانگیختگی جنسی زوجین بود. روش پژوهش، آزمایشی تک موردی از نوع طرح های خط پایه چندگانه ناهمزمان است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زوج های دارای مشکلات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز در سال 1401 بوده که درنهایت 3 زوج (6 نفر) به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع‏آوری داده ها از پرسشنامه حساسیت به طرد (RSQ، برنسون و همکاران، 2009) و مقیاس تمایل جنسی (SDS، هالبرت، 1992) استفاده شد. پکیج درمان (زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد) در 12 جلسه و 4 مرحله خط پایه و پیگیری اول 45 روزه و پیگیری دوم 3 ماهه در مورد شرکت کننده ها اعمال شد. نتایج با استفاده از شاخص تغییر پایا، ترسیم دیداری و درصد بهبودی تحلیل شدند. نتایج تحلیل ها نشان داد که مواجهه زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در حساسیت نسبت به طرد و افزایش نشانگان برانگیختگی جنسی زوج ها از نظر بالینی و آماری (05/0>p) معنی دار است و این اثرگذاری در طول زمان تداوم داشت. براین اساس استفاده از این مداخله زوج درمانی می تواند به طور معناداری موجب کاهش مشکلات زناشویی مانند حساسیت نسبت به طرد شود و از سوی دیگر از طریق افزایش نشانگان برانگیختگی جنسی به بهبود صمیمیت زوج ها به ویژه صمیمیت جنسی کمک کند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، زوج درمانی، حساسیت نسبت به طرد، نشانگان برانگیختگی جنسی
  • سارا بهزاد، یحیی یاراحمدی*، فرشاد بهاری، حمزه احمدیان صفحات 121-130

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی پذیرش و خودکارامدی درد در رابطه آمادگی به اعتیاد با دشواری در تنظیم هیجان بیماران سرطانی بود. پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی به روش تحلیل مسیر بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران سرطانی شهر اراک در سال 1399-1400 بود که از بین آن ها 215 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. بیماران پرسش نامه های دشواری در تنظیم هیجان (DERS، گراتز و رومر، 2004)، پرسشنامه پذیرش درد مزمن (CPAQ، اکلستون و کارکن، 2004)، پزسشنامه خودکارآمدی درد (PSEQ، نیکولاس، 2007) و پرسشنامه آمادگی به اعتیاد وید و باچر (TAQ، وید و یاچر، 1992) را تکمیل کردند. داده ها به روش تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که پذیرش درد و خودکارامدی درد به طور مستقیم، اثر منفی بر آمادگی به اعتیاد دارد (01/0>P). همچنین دشواری در تنظیم هیجان به طور غیر مستقیم از طریق پذیرش درد و خودکارامدی درد بر آمادگی به اعتیاد اثر مثبت دارد (01/0>P). شاخص های برازش نیز نشان دهنده ی تایید مدل بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که پذیرش درد و خودکارآمدی درد نقش میانجی در دشواری در تنظیم هیجان و آادگی به اعتیاد دارند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، خودکارآمدی درد، پذیرش درد، اعتیاد، سرطان
  • نغمه فاضل همدانی، محمد اورکی*، مهران آزادی صفحات 131-140

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان تحلیل رفتار متقابل و روایت درمانی بر بخشودگی بین فردی زنان آسیب دیده از پیمان شکنی زناشویی همسران بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی زنان آسیب دیده از پیمان شکنی زناشویی از همسران مراجعه کننده به مراکز مشاوره مستقر در منطقه 4 شهر تهران در سال 1401 تشکیل دادند. که تعداد 45 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابزار این پژوهش پرسشنامه بخشودگی بین فردی احتشام زاده و همکاران (2011، IFI) بود. مداخله تحلیل رفتار متقابل برن (1958) و پروتکل روایت درمانی وایت و اپستون (1990) در 8 جلسه 120 دقیقه ای هفته ای دو بار به صورت گروهی برای گروه آزمایش اول و دوم اجرا شد. داده ها با بهره گیری از تحلیل واریانس آمیخته تجزیه وتحلیل شدند. نتایج تحلیل واریانس مکرر نشان داد بین گروه ها در پس آزمون و پیگیری بخشودگی بین فردی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P)، درمان تحلیل رفتار متقابل نسبت به روایت درمانی به طور معناداری بر بخشودگی بین فردی زنان آسیب دیده از پیمان شکنی زناشویی از همسران اثربخش تر بود (05/0>P) و هر دو درمان دارای ماندگاری اثر در دوره ی پیگیری بودند (05/0>P).  بنابراین بین دو درمان تحلیل رفتار متقابل و روایت درمانی تفاوت معنادار وجود دارد و درمان تحلیل رفتار موثرتر بود.

    کلیدواژگان: بخشودگی بین فردی، پیمان شکنی، تحلیل رفتار متقابل، روایت درمانی، زنان
  • سیده انسیه میرعبدالعظیمی، محمد مدحی* صفحات 141-150

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی استرس ادراک شده بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و هوش معنوی در دانش آموزان دختر فاقد پدر انجام شد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم فاقد پدر شهر قم در سال تحصیلی 1401-1402 به تعداد 1500 نفر بود. برای جمع آوری داده ها از نمونه در دسترس استفاده شد و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 305 نفر برآورد شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران (PSS، 1983)، هوش معنوی کینگ (SISRI، 2008) و طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (YSQ-SF، 1998) جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره هم زمان تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد استرس ادراک شده براساس طرحواره های ناسازگار اولیه و هوش معنوی در دانش آموزان دختر فاقد پدر قابل پیش بینی است (05/0>p). نتیجه گیری می شود استرس ادراک شده بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و هوش معنوی در دانش آموزان دختر فاقد پدر قابل پیش بینی است و 6/14 درصد از واریانس استرس ادراک شده را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، استرس ادراک شده، هوش معنوی
  • محمدحسین کیامینی، مهدی امینی*، بهشته نیوشا صفحات 151-160

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش گروهی شفقت به خود بر کاهش خودآسیبی عمدی و بهبود کارکرد اجتماعی در نوجوانان کانون اصلاح و تربیت استان تهران انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دو ماه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مددجویان پسر کانون اصلاح و تربیت استان تهران در سال 1402 بود. در این پژوهش 30 نفر به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری مداخله و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 8 جلسه تحت مداخله گروهی برنامه درمانی شفقت درمانی قرار گرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودآسیبی (SHI؛ سانسون و همکاران، 1998) و مقیاس عملکرد اجتماعی و انطباقی کودک و نوجوان (CASAF؛ پرایس و همکاران، 2002) استفاده شد. تحلیل داده ها با بهره گیری از آزمون آماری تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر انجام شد. نتایج نشان داد که بین پیش آزمون و پس آزمون و بین پیش آزمون و پیگیری گروه مداخله تفاوت معناداری در متغیر خودآسیبی مشاهد شد (05/0>P)، اما در متغیر کاراکرد اجتماعی تفاوت معناداری مشاهده بین مراحل نشد. در مجموع می توان نتیجه گرفت که آموزش گروهی شفقت به خود نقش موثری بر کاهش رفتارهای خودآسیبی دارد؛ اما برای بهبود کارکرد اجتماعی از اثربخشی لازم برخودار نبود.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، خودآسیبی عمدی، کارکرد اجتماعی
  • نرگس موسوی، رحیم حمیدی پور*، حسن حیدری، حسین داوودی صفحات 161-170

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مداخله زندگی زناشویی مبتنی بر رویکرد مثبت نگر و روان شناسی اسلامی و امکان سنجی آن بر الگوهای ارتباطی زوجین متعارض انجام شد. روش تحقیق ترکیبی (کیفی- کمی) بود. روش تحقیق بخش کمی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری تمامی زوج های دارای تعارض زناشویی شهر تهران در سال 1401 بودند که 30 نفر به صورت دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار بخش کمی پرسشنامه تعارض زناشویی ثنایی (MCQ) (1379) و پرسشنامه الگوهای ارتباطی کریستنسن و سلاوی (CPQ) (1984) بود. داده های بخش کمی با تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند. در نتایج بخش کیفی 2 مضمون اصلی شناسایی شد که شامل «اسلامی، مثبت نگری» و 9 مضمون فرعی شامل «تقوا و اعتقادات مذهبی، اخلاق اسلامی، شکرگذاری، مقابله مثبت، تقویت هیجانات مثبت، مهارت های ارتباطی مثبت، ارتقاء توانمندی های مثبت، باورهای مثبت و منفی» از دیدگاه مشارکت کنندگان شد که می توانند درک متخصصان از پدیده رویکرد روانشناسی اسلامی و مثبت نگری برای زندگی زوجین متعارض را به تصویر کشند. همچنین، یافته های بخش کمی نشان داد که که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون الگوهای ارتباطی گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>p). می توان نتیجه گرفت که مداخله زندگی زناشویی مبتنی بر رویکرد مثبت نگر و روان شناسی اسلامی برای الگوهای ارتباطی زوجین موثر هستند.

    کلیدواژگان: زوجین متعارض، الگوهای ارتباطی، الگوی زندگی زناشویی، رویکرد مثبت نگر، روان شناسی اسلامی
  • حسین نظری، طیبه شریفی*، احمد غضنفری صفحات 171-180

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش چرخه تفکر بر سازش یافتگی و سرعت پردازش دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهر شهرکرد بود. پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری سه ماهه انجام شد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان پسر پایه ششم شهر شهرکرد در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 2439 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 40 نفر از آنها انتخاب و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل گمارده شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه سازش یافتگی (AISS، سینها و سینک، 1993) و آزمون رایانه ای استروپ (SCWT، استروپ، 1935) بود. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر (طرح آمیخته) تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد بین میانگین پیش آزمون و پس آزمون سازش یافتگی و سرعت پردازش در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود داشت (05/0>p)؛ علاوه بر این نتایج نشان داد که این مداخله توانسته تاثیر خود را در طول زمان نیز به شکل معناداری حفظ نماید (05/0>p). اندازه اثر نیز نشان از تاثیر 7/41 درصدی آموزش چرخه تفکر بر سازش یافتگی و همچنین تاثیر 5/20 درصدی، 5/13 درصدی و 23 درصدی به ترتیب در شاخص های زمان واکنش، خطای پردازش اطلاعات و دقت پردازش اطلاعات بود.  از یافته های فوق نتیجه گیری می شود که استفاده از آموزش چرخه تفکر برای بهبود سازش یافتگی و سرعت پردازش کابردی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سرعت پردازش، سازش یافتگی، چرخه تفکر، دانش آموزان پسر
  • بهاره یزدان پناه، سید علی آل یاسین* صفحات 181-192

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان روان تحلیلی کارکردی بر سبک های دلبستگی و طرح واره های ناسازگار اولیه در زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 5 شهر تهران در سال 1400 بود. بر این اساس تعداد 30 زن به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و با گمارش تصادفی 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه سبک دلبستگی هازن و شیور (1987 AASQ,) و پرسشنامه طرح واره ناسازگار اولیه یانگ (1998YSQ-SF,) بود. پروتکل روان درمانی تحلیلی کارکردی در 12 جلسه 90 دقیقه ای، هفته ای دو بار به صورت گروهی برای گروه آزمایش اجرا شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون در سبک های دلبستگی و طرح واره های ناسازگار اولیه در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود داشت. در نتیجه، درمان روان تحلیلی کارکردی می تواند به عنوان یک مداخله موثر برای زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی موثر باشد.

    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، درمان روان تحلیلی کارکردی، سبک های دلبستگی، خیانت زناشویی
  • حکیمه خیری، لیلا مقتدر*، سامره اسدی مجره صفحات 193-204

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه امکان سنجی آموزش چند حسی و توانمندسازی شناختی بر سرعت پردازش، حافظه کاری و هماهنگی دیداری-حرکتی کودکان مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری مورد پژوهش شامل کلیه کودکان دارای اختلال یادگیری ریاضی پایه دوم تا پنجم مراجع کننده به مراکز اختلال یادگیری شهرستان رشت در سال تحصیلی 1402 - 1401 بود. حجم نمونه به صورت هدفمند شامل 45 کودک بود که تشخیص اختلال یادگیری ریاضی را دریافت کردند و به طور  تصادفی در سه گروه 15 نفره گمارده شدند (2گروه آزمایش و گروه گواه). ابزار پژوهش شامل نسخه چهارم مقیاس هوش وکسلر کودکان (WISC-IV، 2003)، جهت ارزیابی سرعت پردازش و حافظه کاری، آزمون تشخیصی ایران کی مت (KMDT، 1988)، آزمون مهارت های دیداری - حرکتی بندر گشتالت (BVMGT، 1938) و آزمون ماتریس های پیشرونده ریون (PMRT،1936) بود. داده ها با روش اماری تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین سرعت پردازش، حافظه کاری و هماهنگی دیداری-حرکتی در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری در سطح (05/0> p) وجود داشت. علاوه بر این، بین میزان اثر بخشی دو مداخله تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0>p). بنابراین هر دو مداخله جهت بهبود سرعت پردازش، حافظه کاری و هماهنگی دیداری-حرکتی کودکان مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی مفید واقع می گردد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی شناختی، آموزش چند حسی، اختلال یادگیری ریاضی، حافظه کاری، سرعت پردازش، هماهنگی دیداری - حرکتی
  • فاطمه جعفری ازوج، محمدعلی رحمانی* صفحات 205-214

    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای خشونت زناشویی در رابطه بین صفات تاریک شخصیت با فرسودگی زناشویی در زنان متاهل انجام شد. این پژوهش توصیفی - همبستگی به روش مدلیابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری پژوهش، تمامی زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز بهزیستی و مشاوره شهر تنکابن در سال 1401 بودند. نمونه پژوهش 278 نفر از زنان متاهل بودند که به روش در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از سنجش فرسودگی زناشویی (CBM) پاینز (1996)، پرسش نامه های تاکتیک های حل تعارض (CTS-2) استراس و همکاران  (1996) و سه گانه تاریک شخصیت (SD3) جونز و پالهوس (2014) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار بوده است. همچنین نتایج نشان داد که اثر مستقیم صفات تاریک شخصیت بر خشونت زناشویی و فرسودگی زناشویی و خشونت زناشویی بر فرسودگی زناشویی معنادار بود (05/0>P). در نهایت نتایج نشان داد که نقش میانجی خشونت زناشویی بین صفات تاریک شخصیت و فرسودگی زناشویی معنادار بود (05/0>P). می توان نتیجه گرفت که صفات تاریک شخصیت به صورت مستقیم و به واسطه خشونت زناشویی می توانند بر فرسودگی زناشویی تاثیر داشته باشند.

    کلیدواژگان: صفات تاریک شخصیت، فرسودگی زناشویی، خشونت زناشویی، زنان متاهل
  • بدری امیدی، مهرداد ثابت*، حسن احدی، حمید نجات صفحات 215-224

    هدف پژوهش تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ادراک منفی از تنیدگی و تاب آوری در سالمندان مبتلابه دیابت نوع 2 بود. این پژوهش ازنوع  نیمه آزمایشی باطرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان مبتلابه دیابت نوع دو در شهر کیش بودند که جهت استفاده از خدمات مراکز درمانی به دلیل ابتلاء به دیابت نوع دو در سه ماه دوم سال 1400 مراجعه کرده بودند. نمونه آماری شامل 30 نفر بود که به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی 15 نفر در گروه گواه و 15 نفر در گروه آزمایش جایگزین گردیدند. گروه آزمایش مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را طی 8 جلسه 90دقیقه ای، هفته ای یکبار دریافت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران (PSS-14، 1997) و تاب آوری کانر و همکاران (CD-RISC، 2003) جمع آوری و به روش تحلیل واریانس بااندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد اثر اصلی گروه برای ادراک از تنیدگی منفی (844/ ، 05/0> P، 1/151F=) و تاب آوری (548/ ، 05/0> P، 9/12F=) معنادار هستند؛ همچنین در متغیر ادراک منفی از تنیدگی اثر اصلی سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (818/ ، 05/0> P، 6/125F=) و در تاب آوری نیز اثر اصلی سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (445/ ، 05/0> P، 37/6F=) معنادار است (05/0<p). نتیجه گیری می شود درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش ادراک منفی از تنیدگی و افزایش تاب آوری موثر است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ادراک منفی از تنیدگی، تاب آوری
  • فاطمه رجبی، حسین اعتمادی مهر، فاطمه روحی، میترا علی نیا*، منصور علیمهدی صفحات 225-234

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنظیم هیجان و تصویر بدن زنان مبتلا به سرطان سینه بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری 2 ماهه و 4 ماهه بود. جامعه آماری را زنان با جراحی مستکتومی بیمارستان های شهر تهران در سال 1401-1400 تشکیل می داد که از میان آنها  30 نفر به طور دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15نفر) چایگذاری شدند. 8 جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به صورت هفته ای یک بار برای گروه آزمایش اجرا شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تصویر بدن (BIS، هوپ وود و همکاران، 2001) و پرسشنامه تنظیم هیجان (ERQ، گراس و جان، 2003) بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر تحلیل شدند. نتایج نشان داد تفاوت بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون تصویر بدنی، پیش آزمون و دوره پیگیری 2 ماهه، پیش آزمون و دوره پیگیری 4 ماهه (05/0>P) معنادار بود. تفاوت بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون بعد ارزیابی مجدد شناختی تنظیم هیجان، پیش آزمون و دوره پیگیری 2 ماهه، پیش آزمون و دوره پیگیری 4 ماهه (05/0>P) معنادار بود. همچنین  تفاوت بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون بعد سرکوبی تنظیم هیجان، پیش آزمون و دوره پیگیری 2 ماهه، پیش آزمون و دوره پیگیری 4 ماهه (05/0>P) معنادار بود. بر اساس این یافته ها این ACT مداخله ای موثر برای بهبود ادراک تصویر بدن و تنظیم هیجان در بیماران با جراحی مستکتومی است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تنظیم هیجانی، سرطان سینه، تصویر بدن
  • طاهر علیزاده*، شکوفه کریم زاده، سعید حبیبی صفحات 235-244

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر بهزیستی روان شناختی و کیفیت زندگی در زنان دارای همسران سوءمصرف کننده مواد انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی زنان دارای همسر معتاد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر تهران در سال 1400 بود که از میان آنها تعداد 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) به روش در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگذاری شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (SF-36، سازمان بهداشت جهانی، 1996) و مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (RSPWB-SF، ریف، 1989) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین بهزیستی روان شناختی و کیفیت زندگی زنان دارای همسران دچار سوءمصرف مواد در دو گروه آزمایش و کنترل در سطح 05/0 تفاوت معنی داری وجود دارد. آموزش درمان مبتنی بر شفقت می تواند ابزاری سودمند در بهبود بهزیستی روان شناختی و کیفیت زندگی در زنان دارای همسران دچار سوءمصرف مواد باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، بهزیستی روان شناختی، کیفیت زندگی، سوءمصرف مواد، زنان
  • سمانه خلیلی*، کلثوم پرنداور، نیلوفر خورسند معافی، صمد محمدی صفحات 245-254

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افسردگی و انعطاف پذیری روانشناختی مادران دارای فرزند مبتلا به اوتیسم انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون _پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمام مادران مراجعه کننده به مرکز اوتیسم شهر ری در سال 1402 بود. نمونه آماری شامل 30 مادر بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه های افسردگی بک (1979، BDI-II) و انعطاف پذیری روانشناختی دنیس و وندروال (2010، CFI) بود. گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه (90 دقیقه ای) تحت درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند، در حالی که گروه کنترل در هیچ جلسه ای شرکت نکردند. داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری در سطح معناداری 05/0 تحلیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون افسردگی و انعطاف پذیری روانشناختی در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری در سطح 05/0 وجود داشت. در نتیجه می توان روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را برای کاهش افسردگی و افزایش انعطاف پذیری مادران دارای کودک اوتیسم به کار برد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روانشناختی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، افسردگی، اوتیسم
|
  • Shirin Mojaver, Aliakbar Arjmandnia*, Mohsen Shokoohi Yekta, Bagher Ghobari Bonab, Fatemeh Jafarkhani Pages 1-10

    This study aimed to investigate the Feasibility of the executive functions training program using augmented reality on social skills in high-functioning children with autism spectrum disorder. The research was conducted using a semi-experimental method with a pre-test-post-test design and a control group with a three-month follow-up period. The statistical population of the study included all children with autism spectrum disorder with high functioning in Tehran in 2023- 2024. After screening the research sample according to the entry and exit criteria, eligible children were included in the study and randomly assigned to two experimental (15 people) and control (15 people) groups. The research tool included Gilliam's autism diagnostic scale - Second Edition (1994). The variance analysis method with repeated measurements was used to analyze the data. The findings showed that the executive functions training program using augmented reality had a significant effect on the control group in the two stages of post-test and follow-up (p<0.001). Also, the effect size showed a 0.29% effect of the executive functions training program using augmented reality on social skills. It is concluded that to improve social skills in children with autism spectrum disorder, augmented reality can be used to teach executive functions.

    Keywords: Executive Functions, High Functioning Children With Autism Spectrum Disorder, Social Skills, Augmented Reality
  • Reza Ghaffarzadeh Namazi, Fereadoun Yaryari*, Hadi Hashemi Razini Pages 11-20

    This study aimed to predict aggression in adolescents based on the quality of interpersonal relationships and cognitive regulation of emotion. This research was basic research and regarding procedure, it was a descriptive-correlation study. The statistical population of the current study was teenagers aged 15 to 18 in Tehran in 2023 from the north, northwest, west, and southwest regions of Tehran. The sampling method was available and a sample of 220 people was considered for the present study. The tools of this research included an aggression questionnaire (AQ, Buss and Perry, 1992), a relationship quality inventory (QRI, Peirce et al., 1991), and a cognitive emotion regulation strategies questionnaire (CERQ, Garnefski and Kraaij, 2006). Data were analyzed using Pearson's correlation test and multiple regression. The results of the research showed that there was a significant negative relationship between aggression with social support, depth of relationships (parents and friends), aggression with interpersonal conflict (parents and friends), and cognitive regulation of uncompromised emotion (p<0.01). Predictor variables explained a total of 30% of aggression changes. It can be concluded that the quality of interpersonal relationships and cognitive regulation of emotion play a key role in aggression in adolescents.

    Keywords: Aggression, Cognitive Regulation Of Emotion Strategies, Quality Of Interpersonal Relationships
  • Elham Karimi*, Touraj Hashemi Nosratabad, Zeynab Khanjani Pages 21-32

    The present study aimed to determine the structural relationships between adverse childhood experiences and the symptoms of narcissistic personality disorder, with the mediating role of early maladaptive schemas. The descriptive-correlation research was based on path analysis. The statistical population of this research included the students of the University of Tabriz in 2022-2023 (24000 people) and the statistical sample included 354 people who were selected by multi-stage cluster sampling method. To measure the variables, the childhood trauma questionnaire (CTQ, Bernstein et al., 2003), narcissistic personality inventory (NPI-16, Ames et al., 2006), and Young Schema Short Form Questionnaire (YSQ-SF, Young, 1999) were used and the path analysis method was used to analyze the data. Data analysis showed that sexual abuse had a direct effect on narcissistic personality disorder and an indirect effect through the mediation of impaired limits and Impaired autonomy and performance (p<0.05). Also, the results indicated that sexual abuse, emotional neglect, and physical neglect had a direct effect on Disconnection and rejection, and sexual abuse and physical neglect had a direct effect on Other-directedness (p<0.05). The results showed that the model had a good fit. Based on these findings, it can be stated that adverse childhood experiences through the mediation of early maladaptive schemas can predict changes in narcissistic personality disorder and explain its occurrence.

    Keywords: Adverse Childhood Experiences, Early Maladaptive Schemas, Narcissistic Personality Disorder
  • Mohammad Zoleikani, Ali Rezaeisharif*, Hossein Ghamarigivi, Ahmadreza Kiani, Abdollah Gholamreza Kashi Pages 33-44

    As sport courage has become a prominent and strategic psychological concept in the success of athletes this study aimed to qualitatively investigate sport courage among Iranian wrestlers using the thematic analysis method. The research was conducted in April, May, and June 2023  in Sari City. Fifteen semi-structured interviews were conducted with Iranian wrestlers. Snowball sampling was used to facilitate communication with champion wrestlers. In total, seventeen basic themes, five organizing themes, and one  Global theme were categorized. The Global theme was sports courage, which includes the organizing themes of transcendence, assertiveness, skill, self-regulation, and altruism. The theme of transcendence, which focuses on progress and self-improvement, includes the basic themes (originality, austerity, trust in God, and death awareness). The theme of assertiveness focuses on basic themes (decisiveness, subjectivity, responsibility, and self-confidence). The theme of skill has emphasized the basic themes of expertise, resilience, communication, and self-talk. The theme of self-regulation has emphasized the basic themes (self-discipline and self-control ) and finally, the theme of altruism refers to the basic themes (empathy, compassion, and beneficence). The prominent role of culture and beliefs in the theme of transcendence has been the main contribution of this research. Because no other research mentioned it.

    Keywords: Sport Courage, Wrestling, Qualitative Method, Thematic Analysis
  • Kobra Alipour, Mohamad Abasi*, Ezatolah Ghadampour Pages 45-54

    The purpose of this study was to Feasibility of the quality of life education package in schools on students' academic motivation and belonging to the school. The research design was semi-experimental with pre-test-post-test with the control group. The statistical population of the research included all female students in the second year of elementary school in Shahr Khorram Abad in the academic year of 2022-2023. Sampling (40 people) was done in a multi-stage cluster, the samples were randomly replaced in two experimental groups (20 people) and control (20 people). Data were collected using academic motivation questionnaires (HEMS, Harter's, 1981) and school affiliation (SSCS, Brio and Betty, 2005). The experimental group received twelve 60-minute sessions (two sessions per week) of the educational package on the quality of life at school. Data were analyzed using a multivariate analysis test. The results of the data analysis showed that there is a significant difference in the level (P<0.001) between the two experimental and control groups by controlling the effect of the pre-test. It can be concluded that the educational package of the quality of life in the school increases the level of academic motivation and belonging to the school of the students.

    Keywords: Academic Motivation, Belonging To School, Feasibility The Quality Of Life In School
  • Mobina Borji, Mehdi Arabzadeh*, Saeideh Zahed Pages 55-64

    This study aimed to investigate the mediating role of cognitive flexibility in the relationship between metacognitive strategies and academic buoyancy in students. The research method was descriptive-correlational and based on structural equation modeling. The statistical population included all undergraduate students of Khomein Azad University in the academic year 2022-2023, from whom 325 were selected as a sample by multi-stage cluster sampling method. For data collection, the academic buoyancy questionnaire (ABQ, Martin and Marsh, 2008), cognitive flexibility Inventory (CFI, Dennis & Vanderwall, 2010), and metacognitive strategies questionnaire (MSQ, Macinerney &  Dowson,2004) were used. The results showed that the proposed model is a good fit and the direct effect of metacognitive strategies on academic buoyancy and cognitive flexibility was significant (p<0/001), and the direct effect of cognitive flexibility on academic buoyancy was significant (p<0/01). Other results showed that cognitive flexibility plays a mediating role between metacognitive strategies and academic buoyancy (p<0/01).  In general, it can be concluded that metacognitive strategies directly and indirectly with the mediation of cognitive flexibility affect the level of academic buoyancy in students.

    Keywords: Cognitive Flexibility, Academic Buoyancy, Metacognitive Strategies, Students
  • Hedieh Maghari, Mohammadreza Matini Sadr*, Ahmad Baseri Pages 65-74

    This research was carried out to predict academic self-handicapping based on primary incompatible schemas and metacognitive beliefs in students. The type of research was descriptive-correlation. The statistical population included all psychology students of the Islamic Azad University, North Tehran branch in the academic year 2023-2024, from which 235 people were selected by stratified random sampling. To collect the required data from self-handicapping questionnaires (SHQ) by Migdeli et al. (2001), early maladaptive schemas (PISQ) by Yang (1998), and metacognitive beliefs (MBQ) by Wells and Cutter-Heighten. (2004) was used. Data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression. The results showed that there is a significant correlation between initially incompatible schemas and metacognitive beliefs with students' academic self-handicapping (P<0.05). The results of the regression analysis showed that 26% of academic self-handicapping is explained through incompatible primary schemas and metacognitive beliefs. According to the findings of the research, it can be concluded that the initially incompatible schemas and metacognitive beliefs are suitable predictors for students' academic self-disability.

    Keywords: Academic Self-Handicapping, Metacognitive Beliefs, Early Maladaptive Schemas, Students
  • Atieh Ramazani, Keivan Molanorozy*, Ali Kashi, Seyed Mahiadin Bahari Pages 75-82

    The present study was conducted to predict physical literacy and movement motivation based on internet addiction among female primary school students. The method of this research was descriptive-correlation. The statistical population included all working female students studying in elementary schools in Tehran in the academic year of 2021-2022, 438 of whom were selected as a sample using G Power software. Internet addiction questionnaire (IAQ) by Chen (2003), physical literacy (PHIQ) by Longmire et al (2017), and movement motivation (MMQ) by Nazarpuri et al (2019) were used to collect data. Pearson's correlation coefficient and simultaneous regression analysis were used to analyze the data. The results of the research showed that there is a significant negative relationship between Internet addiction with physical literacy and movement motivation (p<0.05). The results of regression analysis showed that 25% of changes in physical literacy and movement motivation were explained through Internet addiction. Based on the findings of the present study, it can be concluded that Internet addiction is an important predictor of physical literacy and movement motivation in students.

    Keywords: Internet Addiction, Movement Motivation, Physical Literacy, Students
  • Zeynab Afsar Sanghari, Soleyman Kabini Moghadam* Pages 83-92

    The present study was conducted to compare quality of life, body image, and resilience in girls with and without premenstrual syndrome. The type of descriptive research and its method was causal-comparative. The statistical population included all unmarried female students of psychology at Islamic Azad University, Rasht branch in the academic year of 2022-2023 in the number of 390 people, of which 120 people (60 people with premenstrual syndrome and 60 people without premenstrual syndrome) were selected by sampling in available were selected as samples. To collect data from premenstrual syndrome screening questionnaires (PSST) by Bernstein (2007), quality of life (QLQ) by the World Health Organization (1996), body image (BIQ) by Cash & et al (1990) and Tab (RQ) Connor and Davidson (2003) was used. The statistical method of multivariate analysis of variance was used to analyze the data. The findings of the research showed that there was a significant difference between quality of life, body image, and resilience in girls with and without premenstrual syndrome. The mean scores of the group of girls without premenstrual syndrome were higher than the group of girls with premenstrual syndrome (p<0.05). Based on the findings of the present research, it can be concluded that quality of life, body image, and resilience are structures that are effective in improving life plans in girls with premenstrual syndrome.

    Keywords: Body Image, Premenstrual Syndrome, Resilience, Quality Of Life
  • Seyedalireza Amiraftabi, Pegah Farokhzad* Pages 93-100

    This research aimed to predict the symptoms of dramatic personality disorder in students based on parenting styles and personality traits of parents. The present study was descriptive-correlational. The statistical population included all students of Roudhen Islamic Azad University and their parents in the academic year of 2022-2023 (about 8000 people), from whom 367 people were selected as a sample. The tools of this research included Millon's Clinical Multiaxial Inventory (MCMI-III, 1944), Baumrind's parenting methods (PSI, 1973), and Kuhl & Kazen's Personality Styles and Disorders Inventor (PSDI-S, 2009). The analysis method of this research was multiple regression analysis. The findings showed that the personality characteristics of the parents, as well as authoritarian parenting style and permissive parenting style, were able to predict the dramatic personality disorder of students (p<0.05) and in total explain 57.7% of the variable variance of the dramatic personality disorder symptoms. Therefore, it can be concluded that parenting styles and personality traits of parents play an essential role in predicting the symptoms of dramatic personality disorder and can play a significant role in the formation of dramatic personality disorder in children.

    Keywords: Personality Traits Of Parents, Parenting Styles, Histrionic Personality
  • Samaneh Sadat Jamshidi, Farzaneh Hooman*, Parviz Asgari Pages 101-110

    The present study aimed to determine the effectiveness of transdiagnostic treatment on pain self-efficacy and clinical symptoms in women with migraine. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a two-month follow-up. The statistical population of the study included all women with migraine who were referred to the headache clinic of Shahrekord Hospital in 2022, from which 30 people were selected using the purposeful sampling method and randomly assigned to two groups (15 people in the experimental group and 15 people were placed in the control group). Measurement tools included Nicholas's Pain Self-Efficacy Questionnaire (PSEQ, 1990) and Derogatis & Melisaratos's Brief Symptom Inventory (BSI, 1983). The experimental group was subjected to an intervention based on Barlow et al's met diagnostic therapy (2011) during eight 90-minute sessions and once a week. Analysis of variance with repeated measurements was used to analyze the data. The results showed that there was a significant difference between the groups in the post-test and follow-up of pain self-efficacy and clinical symptoms (P<0.05), and the extra diagnostic treatment had a lasting effect in the follow-up period (P<0.05). As a result, transdiagnostic treatment can be used as an effective treatment to increase pain self-efficacy and reduce the clinical symptoms of women with migraine.

    Keywords: Transdiagnostic Treatment, Clinical Symptoms, Pain Self-Efficacy, Migraine, Women
  • Somayye Taj, Masoud Shahbazi*, Kobra Kazemiyan Moghadam, Maryam Gholamzadeh Jofreh Pages 111-120

    The purpose of this research was to determine couple therapy based on acceptance and commitment on rejection sensitivity and sexual arousal symptoms of couples referring. The research method is a single-case experiment of the type of asynchronous multiple baseline designs. The statistical population of this research was all the couples with marital problems who were referred to Ahvaz counseling centers in 1401, and finally, 3 couples (6 persons) were selected as available. To collect data, the Rejection Sensitivity Questionnaire (RSQ, Branson et al., 2009), and Sexual Desire Scale (SDS, Halbert, 1992) were used. The treatment package (couple therapy based on acceptance and commitment) was applied to the participants in 12 sessions and 4 stages of the baseline the first follow-up of 45 days and the second follow-up of 3 months.  Data was analyzed with visual inspection, improvement percentage, and reliable change index strategies. The results of the analysis showed that the encounter of couple therapy based on acceptance and commitment has significantly reduced the sensitivity to rejection and increased the sexual arousal symptoms of couples clinically and statistically (p<0.05) and this effect has continued over time. Therefore, the use of this couple's therapy intervention can significantly reduce marital problems such as sensitivity to rejection, and on the other hand, by increasing the symptoms of sexual arousal, it can help improve couples' intimacy, especially sexual intimacy.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Couple Therapy, Rejection Sensitivity, Sexual Arousal Symptoms
  • Sara Behzad, Yahya Yarahmadi*, Farshad Bahari, Hamzeh Ahmadian Pages 121-130

    The purpose of the present study was to investigate the mediating role of pain acceptance and self-efficacy in the relationship between the tendency to addiction and difficulty in emotion regulation in patients with cancer. The current research was descriptive-correlation based on path analysis. The statistical population included all the cancer patients of Arak City in 2019-2020, out of which 215 people were selected by purposive sampling. The patients completed a battery of questionnaires including Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS, Gratzz & Roemer, 2004), Chronic  Pain Acceptance Questionaire (CPAQ, Aclestoon & Carken, 2004), Pain Self-Efficacy Questionaire (PSEQ, Nicholas, 2007) and Tendency to Addiction Questionaire (TAQ, Weed & Yacher, 1992). Data were analyzed by path analysis. Path analysis results showed that pain acceptance and pain self-efficacy had a direct and negative impact on addiction tendency (P< 0.01).  Difficulties in emotion regulation have a positive and indirect with addiction via pain acceptance and pain self-efficacy (P < 0.01). Fit indices also indicated approval of the suggested model. This suggests that pain acceptance and pain self-efficacy play a mediating role in the relationship between difficulties in emotion regulation and the tendency to addiction.

    Keywords: Emotion Regulation, Pain Self-Efficacy, Pain Acceptance, Addiction, Cancer
  • Naghmeh Fazel Hamedani, Mohammad Oraki*, Mehran Azadi Pages 131-140

    The present study aimed to compare the effectiveness of mutual behavior analysis and narrative therapy on interpersonal forgiveness of women affected by marital contract breaking. The present research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a follow-up of 2 months. The statistical population of the present study was made up of all the women affected by the breach of marital contract from their husbands who were referred to the counseling centers located in the 4th district of Tehran in 2022. 45 people were selected purposefully and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The instrument of this research was Ehteshamzadeh et al's Interpersonal Forgiveness Inventory (IFI, 2011), Berne's transactional analysis intervention (1958), and White and Epston's (1990) narrative therapy protocol was implemented in 8 sessions of 120 minutes twice a week for the first and second experimental groups. The data were analyzed using mixed analysis of variance. The results of repeated variance analysis showed that there is a significant difference between the groups in the post-test and follow-up of interpersonal forgiveness (P<0.05), the treatment of mutual behavior analysis was significantly more effective than the spouses' interpersonal forgiveness compared to narrative therapy (P<0/05) and both treatments had lasting effects in the follow-up period (P<0.05). Therefore, there is a significant difference between the two treatments of mutual behavior analysis and narrative therapy, and behavior analysis treatment was more effective.

    Keywords: Interpersonal Forgiveness, Infidelity, Transactional Analysis, Narrative Therapy, Women
  • Seyedeh Ensieh Mirabdolazimi, Mohamad Madhi* Pages 141-150

    This research was conducted to predict perceived stress based on primary maladaptive schemas and spiritual intelligence in fatherless female students. The research method was a descriptive correlation. The statistical population of the research included all female students of the second secondary level without a father in the city of Qom in the academic year of 2022-2023, numbering 1500 people. The available sample was used for data collection and the sample size was estimated to be 305 people based on Cochran's formula. Data were collected using Cohen et al.'s Perceived Stress Questionnaire (PSS) (1983), King's Spiritual Intelligence (SISRI) (2008), and Young's Early Maladaptive Schemas (YSQ-SF) (1998). The data were analyzed using the Pearson correlation method and multivariate regression analysis simultaneously. The findings of the research showed that perceived stress can be predicted based on the initial maladaptive schemas and spiritual intelligence in fatherless female students (p<0.05). It is concluded that the perceived stress can be predicted based on the initial maladaptive schemas and spiritual intelligence in fatherless female students, and they explain 14.6% of the variance of the perceived stress.

    Keywords: Early Maladaptive Schemas, Perceived Stress, Spiritual Intelligence
  • Mohammadhossein Kiamini, Mehdi Amini*, Beheshteh Niusha Pages 151-160

    The present study was conducted to determine the effectiveness of self-compassion group training on reducing intentional self-injury and improving social functioning in teenagers in correctional centers in Tehran province. The current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a follow-up period of two months. The statistical population of this research included all the male clients of the reform and education center of Tehran province in 2023. In this research, 30 people were selected purposefully and were randomly divided into two groups of 15 people, intervention and control. During 8 sessions, the experimental group was subjected to the group intervention of the Compassion Therapy program. Self-injury questionnaire (SHI; Sanson et al., 1998) and Child and Adolescent Social and Adaptive Functioning Scale (CASAF; Price et al., 2002) were used to collect data. Data analysis was done by using repeated measurement variance analysis. The results showed that there was a significant difference in the self-harm variable between the pre-test and post-test and between the pre-test and follow-up of the intervention group (P<0.05), but no significant difference was observed in the social functioning variable between the measurements. In general, it can be concluded that self-compassion group training has an effective role in reducing self-harm behaviors; But it was not effective enough to improve social functioning.

    Keywords: Self-Compassion, Intentional Self-Harm, Social Functioning
  • Narges Mousavi, Rahim Hamidipour*, Hassan Heidari, Hossein Davoodi Pages 161-170

    The research was conducted with the aim of the development of marital life intervention based on a positive approach and Islamic psychology and its feasibility on communication patterns of conflicted couples. The research method was generally mixed (qualitative-quantitative). The research method in the quantitative part was semi-experimental with a pre-test-post-test plan and a control group. The statistical population of the quantitative part was all the couples with marital conflict in Tehran in 2022, 30 people were convenience selected and 15 people were randomly assigned to the experimental group and 15 people to the control group. The data collection tools in the quantitative part: are the Sanai Marital Conflict Questionnaire (MCQ) (2000) and the communication questionnaire of Christensen and Salawi (CPQ) (1984). The data were analyzed in multivariate covariance analysis. In the results of the qualitative part, 2 main themes were identified, which include "Islamic, positivity" and 9 sub-themes including "piety and religious beliefs, Islamic ethics, gratitude, positive coping, strengthening positive emotions, positive communication skills." "enhancement of positive abilities, positive and negative beliefs". Also, the findings of the quantitative section showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference between the mean of the post-test communication patterns of the experimental and control groups (p<0.05). It can be concluded that marital life interventions based on a positive approach and Islamic psychology are effective for couples' communication patterns.

    Keywords: Conflicted Couples, Communication Patterns, Marital Life Pattern, Positive Approach, Islamic Psychology
  • Hossein Nazari, Tayebeh Sharifi*, Ahmad Ghazanfari Pages 171-180

    The purpose of the present study was to determine the effectiveness of thinking cycle training on the adaptability and processing speed of sixth-grade male students in Shahrekord City. The research was conducted using a semi-experimental method with a pre-test-post-test design and a control group with a three-month follow-up period. The statistical population of this research included all 2439 male students of the sixth grade in Shahrekord city in the academic year of 2001-2012, 40 of them were selected by purposive sampling and randomly assigned to an experimental group and a control group. The measurement tools included the adaptability questionnaire (AISS, Sinha, and Sink, 1993) and the computerized Stroop test (SCWT, Ridley Stroop, 1935). The research data were analyzed using variance analysis with repeated measurements (mixed design). The findings of the research showed that there was a significant difference between the mean of the pre-test and post-test of adaptability and processing speed in the two experimental and control groups (P>0.05); In addition, the results showed that this intervention was able to significantly maintain its effect over time (P>0.05). The effect size also showed a 41.7% effect of thinking cycle training on compromise, as well as an effect of 20.5%, 13.5%, and 23% respectively in reaction time, information processing error, and information processing accuracy indicators. From the above findings, it can be concluded that the use of thinking cycle training seems to be useful for improving adaptability and processing speed.

    Keywords: Processing Speed, Adaptability, Thinking Cycle, Boy Students
  • Bahareh Yazdanpanah, Seyed Ali Aleyasin* Pages 181-192

    The purpose of the present study was to determine the effectiveness of functional psychoanalytic treatment on attachment styles and primary maladaptive schemas in women affected by marital infidelity. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research included all women affected by marital infidelity who were referred to the counseling centers of District 5 of Tehran in 2021. Based on this, 30 women were selected by random sampling and 15 were randomly assigned to the experimental group and 15 to the control group. The data collection tools in this research were the Hazan & Shaver Adult Attachment Style Questionnaire (AASQ, 1987) and Young's Young Schema Questionnaire (YSQ-SF, 1998). the functional analytical psychotherapy protocol in 12 sessions of 90 minutes, twice a week A group was conducted for the experimental group. To analyze the data, the multivariate covariance test (MANCOVA) was used. The research findings showed that the pre-test effect between the post-test mean in attachment styles and initial maladaptive schemas was controlled. There was a significant difference at 0.05 in the two experimental and control groups. As a result, functional psychoanalytic therapy can be effective as an effective intervention for women affected by marital infidelity.

    Keywords: Early Maladaptive Schemas, Functional Psychoanalytic Therapy, Attachment Styles, Marital Infidelity
  • Hakimeh Kheiry, Leila Moghtader*, Samere Asadi Majreh Pages 193-204

    The present study was conducted with the aim of comparing the feasibility of multisensory instruction and cognitive empowerment on processing speed, working memory and visual-motor coordination of children with Mathematics Learning disorder. The present research was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. The statistical population of the study included all children with mathematics learning disorders from the second to the fifth grade who referred to learning disorder centers in Rasht city in the 2022-2023. The sample size convince sampling included 45 children who received the diagnosis of mathematical learning disorder, who were randomly assigned to Three groups of 15 people (two experimental group and control group). The research tools include the fourth version of the Wechsler Children's Intelligence Scale (WISC-IV, 2003), to evaluate processing speed and working memory, the Key Math test (KMDT, 1988), the Bandar Gestalt visual-motor skills test (BVMGT,1938), and the Raven progressive matrices test (RPMT, 1936). The data was analyzed by multivariate covariance analysis. The findings of the research showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference between the average processing speed, working memory and visual-motor coordination in the two experimental and control groups (p<0.05). In addition, There was no significant difference between the effectiveness of the two interventions (P>0.05). Therefore, both interventions are useful for improving processing speed, working memory and visual-motor coordination of children with math learning disorders.

    Keywords: Cognitive Empowerment, Multisensory Instruction, Mathematics Learning Disorder, Working Memory, Processing Speed, Visual-Motor Coordination
  • Fatemeh Jafari Ezoj, Mohammadali Rahmani* Pages 205-214

    This study was carried out on the mediating role of marital violence in the relationship between dark personality traits and marital burnout in married women. This research method was a descriptive correlation based on structural equation modeling. The statistical population consisted of married women referred to social emergency and counseling centers in Tonekabon City in 2022.  The research sample was 300 married women who participated in this study using the convenience sampling method. Couple Burnout Measure (CBM) by Pines (1996), the Marital violence Questionnaire (CTS-2) by Straus et al (1996), and the Dark Personality Traits Questionnaire (SD3) by Jones and Paulhus (2014) were used to collect data. The research results indicate that the proposed model is suitable. Also, findings showed that the direct effect of dark personality traits on marital violence and marital burnout and marital violence on marital burnout was significant (P<0.05). Finally, the results showed that the mediating role of marital violence between dark personality traits and marital burnout was substantial (P<0.05). Based on research findings, it can be concluded that dark personality traits directly and through marital violence can affect marital burnout.

    Keywords: Dark Personality Traits, Marital Burnout, Marital Violence, Married Women
  • Badri Omidi, Mehrdad Sabet*, Hasan Ahadi, Hamid Nejat Pages 215-224

    The research aimed to determine the effectiveness of the treatment based on acceptance and commitment to the negative perception of stress and resilience in the elderly with type 2 diabetes. This research was a semi-experimental type with a follow-up period of 2 months. The statistical population included all elderly people with type 2 diabetes in Kish city. The statistical sample consisted of 30 people who were selected as available and 15 people were randomly replaced in the control group and 15 people in the experimental group. The experimental group received treatment based on acceptance and commitment during 8 sessions of 90 minutes, once a week. The data were collected using Cohen et al.'s Perceived Stress Questionnaire (PSS-14, 1997) and Conner et al.'s Resilience (CD-RISC, 2003) and were analyzed by repeated-measures analysis of variance. took The results showed that the main effect of the group for the perception of negative tension (F=151.151, P<0.05, 844) and resilience (F=12.9, P<0.05, 548) are significant; Also, in the variable of the negative perception of tension, the main effect of the three stages of pre-test, post-test, and follow-up (F=125.6, P<0.05, 818) and in resilience, the main effect of the three stages of pre-test, post-test The test and follow-up (P<0.05, P>0.05, F=6.37) is significant (P<0.05). It can be concluded that the treatment based on acceptance and commitment is effective in reducing the negative perception of tension and increasing resilience.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Negative Perception Of Stress, Resiliency
  • Fatemeh Rajabi, Hosein Etemadi Mehr, Fatemeh Rouhi, Mitra Alinia*, Mansour Ali Mahdi Pages 225-234

    The present study aimed to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on emotion regulation and body image of women with breast cancer. The research method was quasi-experimental with a pretest,  posttest,  control group design,  and  2 and 4-month follow-up. The statistical population consisted of women with mastectomy surgery in Tehran hospitals in 1400-1401.  Among them, 30 patients were selected by convenient sampling and randomly divided into two experimental groups (15 people) and a control group (15 people). 8 sessions of ACT were performed once a week for the experimental group.  Research tools included the Body Image Scale (BIS, Hopwood, et al., 2001) and the Emotion Regulation Questionnaire (ERQ, Gross and John, 2003). The data were analyzed using mixed analysis of variance with repeated measures.  The results showed the difference between the pre-test and post-test stage of body image and the pre-test and 2-month follow-up and pre-test and 4-month follow-up (p<0.05)  is significant. The difference between the pre-test and post-test stage of the reappraisal component of emotion regulation and the pre-test and 2-month follow-up and pre-test and 4-month follow-up (p<0.05) is significant. The difference between the pre-test and post-test stage of the reappraisal component of emotion regulation and the pre-test and 2-month follow-up and pre-test and 4-month follow-up (p<0.05)  is significant.  Based on the results ACT is an effective intervention to improve body image perception and emotion regulation in patients with mastectomy surgery.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Emotion Regulation, Breast Cancer, Body Image
  • Taher Alizadeh*, Shokoufeh Karimzadeh, Saeed Habibi Pages 235-244

    The present study was conducted to determine the effectiveness of compassion-based therapy on psychological well-being and quality of life in women with substance abuse spouses. The present study was a semi-experimental study with pre-test and post-test and a control group. The statistical population of the present study included all women with addicted spouses who were referred to addiction treatment centers in Tehran in 1400 Among them, 30 people (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) were selected by the available sampling method and randomly in two The experimental and control groups were placed. To collect data, the World Health Organization Quality of Life Scale (SF-36, World Health Organization, 1996) and Ryff's psychological well-being Scale)RSPWB-SF, Ryff, 1989) were used. Multivariate covariance analysis was used to analyze the data. The findings showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference between the average psychological well-being and the quality of life of women with drug-abusing husbands in the two experimental and control groups at the level of 0.05. Compassion-based therapy training can be a useful tool in improving psychological well-being and quality of life in women with drug-abusing spouses.

    Keywords: Compassion-Based Therapy, Psychological Well-Being, Quality Of Life, Substance Abuse, Women
  • Samane Khalili*, Kolsoom Parandavar, Niloufar Khorsand Moafi, Samad Mohammadi Pages 245-254

    The present study was conducted to determine the effectiveness of cognitive therapy based on mind awareness of depression and psychological flexibility of mothers with children with autism. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all mothers who were referred to the autism center in Ray City in 1402. The statistical sample consisted of 30 mothers who were selected by purposeful sampling and randomly replaced in two experimental and control groups (15 people in each group). Data collection tools included Beck's depression questionnaires (1979, BDI-II) and Dennis and Vanderwaal's (2010, CFI) psychological flexibility. The experimental group underwent cognitive therapy based on mindfulness for 8 sessions (90 minutes), while the control group did not participate in any session. The research data was analyzed using multivariate analysis of covariance at a significance level of 0.05. Data analysis showed that by controlling the pre-test effect, there was a significant difference between the post-test mean of depression and psychological flexibility in the two experimental and control groups at the level of 0.05. As a result, the method of cognitive therapy based on mindfulness can be used to reduce depression and increase the flexibility of mothers with autistic children.

    Keywords: Psychological Flexibility, Cognitive Therapy Based On Mindfulness, Depression, Autism